HTML

A LeitnerLeitner Közép-Európa egyik legjelentősebb adótanácsadó, könyvelő és könyvvizsgáló vállalatcsoportja. Tizenhárom Közép-Európában működő irodánknak, több mint 50 éves tapasztalatunknak és közel 700 felkészült kollégánknak köszönhetően mély ismeretekkel rendelkezünk a térség államainak jogszabályi környezetéről. Az egész világot behálózó szakmai kapcsolataink azonban azt is lehetővé teszik, hogy ügyfeleinket a legjobb megoldásokkal támogathassuk a régión határain túl is.

Elismerések

kivalo_tag_vedjegy_kicsi.jpg

Adómentes lakáscélú támogatás juttatási rendszerének változásai

2016.11.18. 12:55 leitnerleitner

2016. augusztus 1-től munkáltatói lakhatási támogatás szabályozása egyszerűbb s átláthatóbb lett, mivel egyetlen jogszabály, a személyi jövedelemadó törvény hatálya alá került.

hazak.jpg

Címkék: Palicz Marianna béren kívüli juttatás cafetéria

Kezében a jegyzőkönyv – Itt a világvége?

2016.11.16. 14:04 leitnerleitner

Ahogy azt korábbi, az ellenőrzések folyamatáról szóló cikkünkben is megírtuk már, az ellenőrzés egy jegyzőkönyv átadásával, átvételével fejeződik be. Kérdés, hogy elmarasztalás esetén ezzel el is jött a világvége, vagy van még remény?

dark-clouds-and-rainbow.jpg

Címkék: adóellenőrzés Jancsa-Pék Judit

Elsősorban vagy kizárólag? – egy szó megváltoztatása elég lehet az adóelőny elvesztéséhez

2016.11.14. 10:00 leitnerleitner

Ha egy jogügylet fő célja az adóelőny elérése, akkor ezt 2017. január 1-jétől nem lehet érvényesíteni. Mindez jelentős szigorítás, hiszen eddig ilyen átminősítés csak akkor fordulhatott elő, ha a jogügylet „kizárólagos” célja az adóelőny elérése volt. – figyelmeztetett Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója. Ez az egyetlen szó különbség, akár a vállalati struktúra tervezett átalakításának 2016-os megvalósítását is indokolttá teheti.

nyilak.jpg

Címkék: adókedvezmény társasági adó Jancsa-Pék Judit

Hogy zajlik egy adóellenőrzés? Most megtudhatja!

2016.11.11. 12:19 leitnerleitner

Az adóelkerülések megelőzése, ezek gyors leleplezése érdekében számos intézkedést vezetett és tervez bevezetni a pénzügyi kormányzat. Ezek között vannak kreatív új megoldások, az új technológiára, a nemzetközi információcserére épülő eszközök, de a régi klasszikusok sem mennek ki a divatból. Most az egyik örökzöldet, az adóellenőrzés folyamatát tekintünk végig.

storm.jpg

Címkék: adóellenőrzés Jancsa-Pék Judit

Jancsa-Pék Juditot az Európai Bizottság mellett működő VAT Expert Group tagjának választották

2016.10.19. 08:53 leitnerleitner

A LeitnerLeitner osztrák gyökerű, közép-európai hálózattal rendelkező adótanácsadó cégcsoport szakértőit immár második alkalommal választották az Európai Bizottság mellett működő VAT Expert Group tagjának. A kinevezés 3 évre szól.

jancsa-pek.jpghannesgurtner.jpg

 

 

Címkék: áfa Jancsa-Pék Judit LeitnerLeitner

Jelentősen megváltoztak a jogdíjakkal kapcsolatos kedvezmények

2016.09.27. 09:00 leitnerleitner

Az OECD BEPS cselekvési tervének részeként hazánk átalakítja a jogdíjkedvezmények rendszerét. Az új szabályok 2016. július 16-tól léptek életbe, melynek hatására lényegesen csökkennek a kapott jogdíj alapján érvényesíthető kedvezmények. A módosítások a társasági adón kívül a helyi iparűzési adót is érintik.

k_f.jpg

Címkék: adókedvezmény kapcsolt vállalkozás társasági adó Jancsa-Pék Judit

Már csak egy hetük van a 2017-től IFRS-re áttérő vállalkozásoknak, hogy ezt bejelentsék a NAV-nál

2016.09.23. 06:54 leitnerleitner

Azoknak a magyar vállalkozásoknak, amelyek 2017. január elsejétől szeretnének a hazai számviteli szabályok helyett a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok, vagyis IFRS (International Financial Reporting Standards) szerinti könyvvezetést választani, 2016. október 2-áig kell bejelenteniük áttérési szándékukat az adóhatóságnál és a Központi Statisztikai Hivatalnál, bizonyos esetekben az Magyar Nemzeti Banknál is.

vagott_nemzetkozi.jpg

Címkék: számvitel Siklós Márta IFRS számviteli politika

Nyáron változtak a helyi adókra vonatkozó szabályok is

2016.09.19. 15:53 leitnerleitner

Mentességek

2017. január 1-jétől szigorúbbak lesznek az építmények és a telkek után járó helyiadó-mentesség szabályai annak érdekében, hogy megelőzzenek egy adóelkerülési technikát. A nonprofit szervezetek csak akkor vehetik igénybe az épület, épületrész, telek után járó helyiadó-mentességet, ha az ingatlant alaptevékenységükhöz, és nem vállalkozási célra használják, valamint ha az ingatlan-nyilvántartásba tulajdonosként jegyezték be őket. Ebben az esetben társaságiadó-fizetési kötelezettségük sem keletkezik, így a mentességre való jogosultság bizonyításához erről nyilatkozniuk kell majd.

catan_telepesei.jpg

Címkék: Jancsa-Pék Judit helyi iparűzés adó

Csökkenő áfakulcsok, növekvő áfaadminisztráció – erre kell készülnünk jövőre

2016.09.12. 09:09 leitnerleitner

Hazánk ugyan továbbra is fenntartja a 27%-os általános forgalmi adó kulcsot, amely köztudottan az Európai Unió legmagasabb áfa mértéke, azonban a 2017-től tervezett adócsökkentés több ágazatot is kedvezően érint majd. Kedvezményes áfakulcs lesz érvényes bizonyos alapvető élelmiszerekre, az internetszolgáltatásokra, valamint a vendéglátó iparban is. Mindemellett viszont tovább folytatódik az adóelkerülés elleni adminisztrációs szigorítások sora, melynek jegyében jövőre már a 100 ezer forintos áfatartalmú számlákat is tételesen kell majd az adóhatóság felé bejelenteni, továbbá erre a számlakörre a számlázó programok adóhatósághoz való online bekötését is tervezik.

konyvelok_fekvo.jpg

Címkék: áfa adóellenőrzés Jancsa-Pék Judit

Hol tart az áfa terjedése a világban?

2016.09.08. 14:47 leitnerleitner

Több hónapos vita után az egyiptomi parlament a héten fogadta el azt a törvényt, amely szerint jövőre 13 százalékos általános forgalmi adó (áfa-) kulcsot vezetnek be a gazdasági reformcsomag részeként.

 

mno.JPG

Címkék: áfa Siklós Márta