HTML

A LeitnerLeitner Közép-Európa egyik legjelentősebb adótanácsadó, könyvelő és könyvvizsgáló vállalatcsoportja. Tizenhárom Közép-Európában működő irodánknak, több mint 50 éves tapasztalatunknak és közel 700 felkészült kollégánknak köszönhetően mély ismeretekkel rendelkezünk a térség államainak jogszabályi környezetéről. Az egész világot behálózó szakmai kapcsolataink azonban azt is lehetővé teszik, hogy ügyfeleinket a legjobb megoldásokkal támogathassuk a régión határain túl is.

Elismerések

kivalo_tag_vedjegy_kicsi.jpg

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

2016.08.26. 09:00 leitnerleitner

2018. január 1-jétől egy új adóval bővül a különadók listája: bevezetik a turizmusfejlesztési hozzájárulást.

etterem.jpg

Címkék: áfa adórendszer különadó turizmusfejlesztési hozzájárulás

Megváltoztak az adózói minősítés feltételei

2016.08.12. 10:56 leitnerleitner

Az Adózás rendjéről szóló törvény idei legfontosabb újdonsága az adózói minősítés bevezetése volt: az adóhatóság megbízható, illetve kockázatos kategóriába sorolta az adózókat. A nyári adócsomagban ezeket a szabályokat pontosította.

goodorbad.jpg

Változó cafetériakeretek

2016.08.01. 11:53 leitnerleitner

A béren kívüli – úgy nevezett cafetériajuttatások köre 2017-től nagymértékben leegyszerűsödik, ugyanakkor jelentősen szűkül is. Az új szabályok két típusú béren kívüli juttatást tesznek majd lehetővé.

beach.jpg

Az élelmiszer-nagykereskedő vállalkozásoknak is agrárkamarai tagdíjat kell fizetniük – A meghosszabbított határidő július 31.

2016.07.27. 11:48 leitnerleitner

Meglepetésként érhette az agrárgazdasággal vagy az élelmiszer-nagykereskedelemmel foglalkozó társaságokat, hogy a Magyar Agrár-, Élelmiszer-gazdasági és Vidékfejlesztési Kamara arról értesítette őket, hogy kamarai tagként nyilvántartásba vette őket, ezért számukra is kötelezővé vált a kamarai tagdíj bevallása és befizetése. Érdemes szakértő bevonásával értelmezni az újszerű helyzetet a 20%-os pótdíj elkerülése érdekében.

mezogazdasag.jpg

Címkék: bírság nyilvántartás különadó dr. Rácz Nóra Taga György

Tudta? A fuvarozók se ússzák meg, ha ügyfeleiket ellenőrzik

2016.07.04. 09:00 leitnerleitner

A közúti fuvarozáshoz kapcsolódó áfa-szabályok a szektor sajátosságai miatt önálló területet alkotnak. Az ágazat az adóhatóság vizsgálatainak is a középpontjában áll, részben mint önálló terület, részben pedig a fuvarozással megvalósuló, elsősorban adómentes közösségen belüli termékértékesítések miatt.

daimler_teherauto_130313-1024x817_2.jpg

Címkék: áfa Jancsa-Pék Judit Elek Diána

Augusztus elsejétől változik az EKÁER szabályozása

2016.06.29. 06:35 leitnerleitner

2016. augusztus 1-jétől néhány látszólag kisebb szabály változik az elektronikus közúti árufuvarozó rendszerrel kapcsolatban. Ezek azonban egyrészt eddig nem érintett, és így az alapszabályokat, teendőket sem feltétlenül ismerő vállalkozásokra terjednek ki, másrészt olyan súlyos új szankciókat vezetnek be, amelyek érzékenyen érinthetik azokat is, akik már többé-kevésbé „megbarátkoztak” a rendszerrel. Vagyis nincs olyan kereskedelemmel, szállítással foglalkozó adóalany, akinek ne lenne hasznos az EKÁER ismeretek felfrissítése.

traktor.jpg

Címkék: bírság EKAER

Műemléki vagy védett épület van a birtokában? Jövőre háromszorosan is megéri felújítani!

2016.06.09. 15:27 leitnerleitner

2017-től a társaságok csökkenthetik adózás előtti eredményüket a tulajdonukban lévő műemlék vagy a helyi egyedi védelem alatt álló épület, építmény karbantartásának költségeivel. Ez azt jelenti, hogy a műemlék karbantartás költségeit kétszeresen érvényesíthetik a jogosultak: egyszer költségként, majd adóalap-csökkentő tételként is. Akkor is megilleti a társaságokat az adókedvezmény, ha kincstári vagy az önkormányzati vagyonba tartozó épület, építmény vagyonkezelői (törvényi rendelkezés, felhatalmazás alapján) vagy pénzügyi lízing esetén lízingbe vevők. A kedvezmény mértéke nem haladhatja meg az adózás előtti nyereség 50%-át.

muemlek.JPG

Címkék: beruházás adókedvezmény társasági adó Siklós Márta

Láncértékesítés-e vagy sem? Adómentes-e vagy sem?

2016.06.06. 09:00 leitnerleitner

Termékértékesítések során gyakran kérdésként merül fel, honnan lehet felismerni, hogy láncértékesítés történik-e, mik azok a körülmények, melyek alapján megállapíthatjuk, hogy az adott ügylet több szereplős, és ezáltal több értékesítésre is sor kerül. Ennek a kérdésnek az eldöntése sokszor a résztvevő adóalanyok számára is igen bonyolult, nem beszélve a független szereplőkről, legyenek akár adórevizorok, könyvvizsgálók vagy könyvelők.

novekedes_1.jpg

Címkék: áfa adóellenőrzések Siklós Márta dr. Menczel-Kiss Gellért

Ismerje meg a külföldi kiküldöttek jövedelemadózását!

2016.06.02. 09:00 leitnerleitner

A külföldi magánszemélyek személyijövedelem-adózása sokszor nagyon bonyolult. Mivel nekik általában cégük segít elkészíteni a magyar adóbevallást, így ezzel a blog bejegyzéssel azoknak a magyar cégeknek szeretnénk segíteni, akik külföldi magánszemélyeket foglalkoztatnak.

repter2.jpg

Címkék: expat szja Jancsa-Pék Judit

Mikor kell magyar adószámot kérnie egy külföldi cégnek? 2.

2016.05.31. 09:00 leitnerleitner

Megállapítottuk, hogy az Áfa tv. értelmében a teljesítési hely és az adófizetésre kötelezett személyének meghatározása alapján a külföldi vállalkozó Magyarországon köteles az áfa megfizetésére, így kötelező számára az áfa regisztráció. Mi a teendője?

trade-453005_960_720.jpg

Címkék: áfa Jancsa-Pék Judit