HTML

A LeitnerLeitner Közép-Európa egyik legjelentősebb adótanácsadó, könyvelő és könyvvizsgáló vállalatcsoportja. Tizenhárom Közép-Európában működő irodánknak, több mint 50 éves tapasztalatunknak és közel 700 felkészült kollégánknak köszönhetően mély ismeretekkel rendelkezünk a térség államainak jogszabályi környezetéről. Az egész világot behálózó szakmai kapcsolataink azonban azt is lehetővé teszik, hogy ügyfeleinket a legjobb megoldásokkal támogathassuk a régión határain túl is.

Elismerések

kivalo_tag_vedjegy_kicsi.jpg

Jancsa-Pék Juditot az Európai Bizottság mellett működő VAT Expert Group tagjának választották

2016.10.19. 08:53 leitnerleitner

A LeitnerLeitner osztrák gyökerű, közép-európai hálózattal rendelkező adótanácsadó cégcsoport szakértőit immár második alkalommal választották az Európai Bizottság mellett működő VAT Expert Group tagjának. A kinevezés 3 évre szól.

jancsa-pek.jpghannesgurtner.jpg

 

 

Címkék: áfa Jancsa-Pék Judit LeitnerLeitner

Jelentősen megváltoztak a jogdíjakkal kapcsolatos kedvezmények

2016.09.27. 09:00 leitnerleitner

Az OECD BEPS cselekvési tervének részeként hazánk átalakítja a jogdíjkedvezmények rendszerét. Az új szabályok 2016. július 16-tól léptek életbe, melynek hatására lényegesen csökkennek a kapott jogdíj alapján érvényesíthető kedvezmények. A módosítások a társasági adón kívül a helyi iparűzési adót is érintik.

k_f.jpg

Címkék: adókedvezmény kapcsolt vállalkozás társasági adó Jancsa-Pék Judit

Már csak egy hetük van a 2017-től IFRS-re áttérő vállalkozásoknak, hogy ezt bejelentsék a NAV-nál

2016.09.23. 06:54 leitnerleitner

Azoknak a magyar vállalkozásoknak, amelyek 2017. január elsejétől szeretnének a hazai számviteli szabályok helyett a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok, vagyis IFRS (International Financial Reporting Standards) szerinti könyvvezetést választani, 2016. október 2-áig kell bejelenteniük áttérési szándékukat az adóhatóságnál és a Központi Statisztikai Hivatalnál, bizonyos esetekben az Magyar Nemzeti Banknál is.

vagott_nemzetkozi.jpg

Címkék: számvitel Siklós Márta IFRS számviteli politika

Nyáron változtak a helyi adókra vonatkozó szabályok is

2016.09.19. 15:53 leitnerleitner

Mentességek

2017. január 1-jétől szigorúbbak lesznek az építmények és a telkek után járó helyiadó-mentesség szabályai annak érdekében, hogy megelőzzenek egy adóelkerülési technikát. A nonprofit szervezetek csak akkor vehetik igénybe az épület, épületrész, telek után járó helyiadó-mentességet, ha az ingatlant alaptevékenységükhöz, és nem vállalkozási célra használják, valamint ha az ingatlan-nyilvántartásba tulajdonosként jegyezték be őket. Ebben az esetben társaságiadó-fizetési kötelezettségük sem keletkezik, így a mentességre való jogosultság bizonyításához erről nyilatkozniuk kell majd.

catan_telepesei.jpg

Címkék: Jancsa-Pék Judit helyi iparűzés adó

Csökkenő áfakulcsok, növekvő áfaadminisztráció – erre kell készülnünk jövőre

2016.09.12. 09:09 leitnerleitner

Hazánk ugyan továbbra is fenntartja a 27%-os általános forgalmi adó kulcsot, amely köztudottan az Európai Unió legmagasabb áfa mértéke, azonban a 2017-től tervezett adócsökkentés több ágazatot is kedvezően érint majd. Kedvezményes áfakulcs lesz érvényes bizonyos alapvető élelmiszerekre, az internetszolgáltatásokra, valamint a vendéglátó iparban is. Mindemellett viszont tovább folytatódik az adóelkerülés elleni adminisztrációs szigorítások sora, melynek jegyében jövőre már a 100 ezer forintos áfatartalmú számlákat is tételesen kell majd az adóhatóság felé bejelenteni, továbbá erre a számlakörre a számlázó programok adóhatósághoz való online bekötését is tervezik.

konyvelok_fekvo.jpg

Címkék: áfa adóellenőrzés Jancsa-Pék Judit

Hol tart az áfa terjedése a világban?

2016.09.08. 14:47 leitnerleitner

Több hónapos vita után az egyiptomi parlament a héten fogadta el azt a törvényt, amely szerint jövőre 13 százalékos általános forgalmi adó (áfa-) kulcsot vezetnek be a gazdasági reformcsomag részeként.

 

mno.JPG

Címkék: áfa Siklós Márta

100.000 Ft feletti áfát tartalmazó számlák adóhatósági kontrollja

2016.09.06. 14:46 leitnerleitner

Tamásné, Czinege Csilla az NGM adószakmai ügyekért felelős államtitkára augusztus végén bejelentette, hogy minden 100.000 Ft feletti áfát tartalmazó számlát adóhatósági kontroll alá vonnak jövőre. Ez azt jelenti, hogy a tervek szerint 2017. július 1-től minden, 27%-os adókulcs esetén 470.000, 18%-os adókulcsnál 655.000 és 5%-os adókulcs esetén 2.100.000 Ft bruttó értékű számlát „látni fog” az adóhatóság.

adobevallas.jpg

Címkék: áfa Siklós Márta

Kis- és középvállalkozások adókedvezményei

2016.08.31. 09:00 leitnerleitner

2017. január 1-jétől eltörlik a KKV-k ingatlan- és tárgyi eszköz, valamint immateriális beruházásait támogató adóalap-kedvezmény korábban 30 millió forintos értékhatárát.

ösztönzők.jpg

Címkék: adókedvezmény társasági adó fejlesztési adókedvezmények

Bővült a többszörösen elszámolható költségek köre

2016.08.29. 09:00 leitnerleitner

Az államilag támogatott tevékenységek, célok kapcsán a magyar társasági adórendszer már korábban is lehetővé tette bizonyos költségek többszörös figyelembe vételét. A cégek az ilyen költségeket egyszer leírhatják számvitelileg, majd az adóalapból még egyszer (vagy akár többször is) levonhatják kedvezményként.

happiness.jpg

Címkék: adókedvezmény társasági adó béren kívüli juttatás cafetéria

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

2016.08.26. 09:00 leitnerleitner

2018. január 1-jétől egy új adóval bővül a különadók listája: bevezetik a turizmusfejlesztési hozzájárulást.

etterem.jpg

Címkék: áfa adórendszer különadó turizmusfejlesztési hozzájárulás